dissabte, 15 de febrer del 2014

QUÈ ÉS L'ANSIETAT?




En primer lloc m'agradaria diferenciar l'ansietat normal de la que podem considerar com una malaltia o trastorn (patològica).
L'ansietat normal és una reacció d'emergència davant de situacions que representen una amenaça o perill, un instint NORMAL d'autoprotecció. L'ansietat normal ens posa en alerta, i ens prepara i activa per defensar-nos d'un perill o per fugir. Es a dir, una resposta ansiosa adequada a la causa és necessària per sobreviure.


I l'ansietat patològica? Doncs és una preocupació excessiva, a vegades com a resposta exagerada a circumstàncies reals, o bé com a resposta a causes imaginàries.

TIPUS DE TRASTORNS ANSIOSOS
-        Trastorn d'angoixa o atacs de pànic, aparició sobtada de sensació de por o terror. Durant les crisis apareixen també símptomes físics com falta d'aire, palpitacions, malestar toràcic, molèsties abdominals, mareig, etc

-        El trastorn d'ansietat generalitzada es caracteritza per la presència de preocupacions ansioses exagerades i persistents durant mesos. El malalt que ho pateix li costa controlar la preocupació constant, i a més pateix de impaciència, fatiga, dificultats per concentrar-se, tensió física, irritabilitat, insomni... El més freqüent però és la presència mixta de símptomes ansiosos i depressius.
-        Trastorn fòbics: pors a situacions i objectes determinats com poden ser als espais tancats (claustrofòbia), a la llum (fotofòbia), a animals (rates, insectes, aranyes...) a la sang, fòbia social (una mena de timidesa patològica)... Tot i que la més greu i coneguda és l'agorafòbia, una fòbia a diverses situacions que inclouen espais oberts, sentir-se exposat, multituds, sortir al carrer, etc. La persona fòbica evitarà la situació que li genera aquesta por excessiva i irracional.

-        El Trastorn obsessiu-compulsiu és una malaltia força freqüent caracteritzada per OBSESSIONS (idees, pensaments o imatges persistents i repetits que es perceben com repulsius o sense sentit i generen molta preocupació al no aconseguir evitar-los, p. ex. pensaments de violència o de tenir l'impuls de fer mal), i també COMPULSIONS que són conductes repetitives amb una necessitat imperiosa que pretenen evitar un suposat mal o perjudici futur (rentat de mans per por absurda a la brutícia, comprovar portes i finestres, tocar i comptar objectes, simetria i ordre exagerats, etc). Es considera una malaltia greu que pot arribar a generar un malestar significatiu i un funcionament familiar social i laboral molt afectat.


Els trastorns d'ansietat poden ser tractats si són adequadament diagnosticats. En els tractaments actualment disponibles es combinen els tractaments farmacològics (psicofàrmacs) i teràpies psicològiques, habitualment prou eficaços per aconseguir una qualitat de vida acceptable i sovint la curació de la malaltia.


Sovint no se'ls hi dona prou importància i pot haver una tendència a considerar “normal” patir, a vegades per la vergonya de reconèixer la pròpia malaltia, pensant erròniament que és una feblesa o una manca de capacitats en lloc d'una malaltia. Davant del dubte és recomanable consultar amb el nostre metge de confiança (atenció primària) qui sabrà identificar i diagnosticar adequadament el problema i resoldrà gran part dels casos, o aconsellarà consultar amb un especialista (psiquiatre i/o psicoterapeuta).


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada