dilluns, 19 de setembre del 2016

COM AFECTA EL CANVI HORARI ALS HUMANS?

D'aquí a unes setmanes haurem d'adaptar els rellotges a l'horari d'hivern, endarrerint 1 hora respecte de l'horari d'estiu. En el cas típic a la primavera, s'avança una hora a les 02:00 i el dia 23 hores, mentre que a la tardor es retarda una hora i es passa de les 03:00 a la 02:00, repetint aquella hora, de manera que aquell dia 25 hores.

El concepte de canvi d'hora oficial va ser proposat per primera vegada per Benjamin Franklin, i es va emprar àmpliament, per primera vegada durant la Primera Guerra Mundial per estalviar carbó aprofitant millor la llum del dia.


Estalvi i energia
Afegir temps de llum diürna a les tardes és interessant per al comerç, la pràctica esportiva i altres activitats que es beneficien de la presència de llum però, d'altra banda, pot ocasionar problemes a l'agricultura i a altres ocupacions que depenen de l'exposició solar. L'increment de llum a la tarda s'ha demostrat que ajuda a disminuir els accidents de trànsit, però els seus efectes sobre la salut i la disminució de l'activitat criminal no són tant clars. En un estudi del 2010 deEcologistes en acció, que van analitzar el consum mitjà diari de energia els dies previs i després del canvi d'hora durant 3 anys, va posar de manifest que en quatre dels sis períodes estudiats augmentava el consum d'energia amb el canvi d'hora entre el 2,2 i el 2,95%, mentre que només es va reduir en dos, el 0,03% en un i el 2,1% en l'altre!

Depressió
La llum solar sabem que una influència directa sobre els estats depressius. Als països nòrdics s'utilitzen unescaixes de llumamb una temperatura de color similar a l'espectre solar, exposant als malalts depressius ingressats a unesdosisextres de llum, especialment a l'hivern. Ara bé, els canvis oficials d'hora tant d'estiu com d'hivern, no són causa directa de milloria ni empitjorament dels trastorns depressius.

Son
Els canvis d'horari redueixen la durada i l'eficiència de la son, i requereixen un temps per adaptar-se al nou horari, que mai sobrepassa les dues setmanes. Però tampoc cal exagerar la importància d'aquest fenomen: el mateix passa si canviem d'horari per altres causes com un canvi de feina, canvis d'hàbits, al canviar de l'horari escolar al de vacances entre els estudiants, la diferència de ritmes i hàbits entre dies feiners i els caps de setmana, quan el calendari ens regala festius entre setmanals, i no cal dir-ho els "ponts" io caps de setmana llargs... 
El que que una importància destacable són els canvis de torns (treballar segons dies en horari de matí o de tarda, o de dia a nit), horaris nocturns (no pel canvi de torns sinó també per adaptar-se als dies de lliurança, caps de setmana, vacances etc), guàrdies... (cossos de seguretat, sanitaris). Treballar en aquestes condicions accelera l'aparició de la síndrome de "burn-out", literalment acabar "cremat", amb aparició a la llarga d'irritabilitat, ansietat, canvi de caràcter, depressions. 

El cas més evident d'alteració del ritme de dormir és el que es produeix en viatges llargs sobretot en avió (jet-lag).
El que també es demostra i tots els estudis han coincidit, és que el canvi d'horari d'estiu costa més d'adaptar que el d'hivern.

Accidentalitat
S'han fet diversos estudis i cap ha demostrat que el canvi d'horari tingui alguna incidència sobre la criminalitat, igual que és falsa la creença en les fases lunars que diu hi ha més criminalitat en lluna plena. 
Però que a la tarda es faci fosc més tard que ajuda a disminuir el nombre d'accidents de trànsit al millorar la visibilitat quan el volum de desplaçaments en vehicle augmenta per la finalització de la jornada laboral, extraescolars, etc

Agricultura, ramaderia
Els animals i els conreus no es guien pel rellotge, de manera que el canvi oficial d'hora no pot afectar ni al bestiar ni a les plantes... només afecta a les rutines del pagès!

Foto original de C. Berché

Un altre tema seria parlar de com afecta la tardor als estats d'ànim, però això ho deixo per un altre dia. L'anomenada depressió estacional no té res a veure amb el canvi horari oficial, que tot i estar molt estès als països del primer mon, és una mesura cada cop més qüestionada. 

C. Berché, Plaça Major de Praga
 Un altre tema diferent, seria el de l'horari oficial: si GMT (Londres, Lisboa) o GMT+1 (París, Berlín). El meridià de Greenwich passa per l'Aragó fregant Catalunya, de manera que es planteja la possibilitat de canviar l'horari oficial o deixar-lo com està. Va ser el General Franco qui va decidir adaptar l'horari de Berlín i hom insisteix en què l'horari GMT seria millor. En aquest cas, torno a dir que el canvi seria per les nostres rutines, potser sí més coherents, però la natura i la vida no es regeixen per cap rellotge.

1 comentari:

  1. M'agrada l'article. Es molt complert. Espero que aviat adaptem els nostres horaris als europeus. Podries escriure sobre això. Ah!les fotos xulissimes.

    ResponElimina